”Det är skönt att inte känna skam”

Text:

Därför startade Rebecca Anserud och Christian Dahlström en podd om psykisk ohälsa.
Christian Dahlström och Rebecca Anserud har båda egna erfarenheter av psykisk sjukdom: Christian av panikångest och depression och Rebecca av bipolär sjukdom – och ahdh. Båda har också skrivit böcker med utgångspunkt i sina erfarenheter. I höstas frågade Christian Rebecca om de skulle starta Psykpodden tillsammans.
– Det är väldigt populärt med podcasts just nu, men det fanns ingen om psykisk ohälsa i Sverige. Det kändes som ett nytt sätt att föra fram mer kunskap. Med en podd kan man nå ut till väldigt många på kort tid och på egen hand, säger Rebecca Anserud.
Podcasten har legat högt på Itunes topplista. Varför tror ni att podden blivit så populär?
– Vi diskuterar öppet våra erfarenheter av psykisk ohälsa. Det blir spontant och naturligt. Det sprider sig, säger Rebecca.
Vad ni har lärt er?
– Jag har insett att det är lättare att tackla psykisk ohälsa om man inte skäms. Eftersom jag inte skäms längre har jag fått bättre självkänsla. Men det hade varit ännu lättare för mig och alla andra om skam var ett undantag snarare än en regel, säger Christian.
– Jag har lärt mig att öppenhet skapar öppenhet. När jag är öppen så blir andra runt omkring det också. Som 20-åring, när jag fick min diagnos, var jag livrädd för att berätta, men i Psykpodden pratar jag öppet om psykisk ohälsa som om det vore ett benbrott eller influensa. Det är så skönt att inte känna skam, säger Rebecca.
Pernilla Rönnlids artikeln har tidigare publicerats i Modern Psykologi 5/2014. Beställ tidningen här: Pappersutgåva | För dator/läsplatta/smartphone.