Så fångar kyssen den du vill ha

Text:

Innan du kysser någon – läs om kemin bakom läpparnas bekännelse.
Kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek, säg”, skaldade Gösta Jonsson i sin schlager Kaffe utan grädde från 1938. Och nu har forskningen hunnit ifatt honom. Trots att kyssar existerar i så gott som alla kulturer är det få som ägnat sig åt filematologi, det vetenskapliga studiet av dem. Därför vet man inte med säkerhet varför vi kysser varandra. Men det vill psykologerna Rafael Wlodarski och Robin Dunbar vid Oxford university i Storbritannien ändra på. De har nämligen låtit 900 personer svara på en nätenkät om sin inställning till kyssar.
Svaren de fick in visar att både kvinnor och män som ansåg sig vara attraktiva, eller som var mer promiskuösa, uppskattade kyssar mer än andra. Tidigare studier har visat att dessa två grupper är mer selektiva när de väljer en långvarig partner, vilket stärker antagandet om kyssarnas roll när man bedömer en potentiell partner. Forskarna såg också ett samband mellan hur mycket par kysstes och hur bra deras förhållande var. Ju bättre förhållande, desto mer kysstes paren. Även om kvinnorna ville kyssas mer än männen, så verkade kyssarna ändå hjälpa till att upprätthålla och förmedla tillgivenhet.
– När det gäller kyssar i redan etablerade relationer verkar det sannolikt att det har med hormonet oxytocin att göra. Oxytocin är nämligen knutet till närhet och ömhet och frigörs när vi är fysiskt nära någon vi tycker om, säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds universitet. Han är även författare till boken Njutning (Fri tanke förlag, 2013), som handlar om den kemi som gör oss lyckliga.
Hos alla däggdjur används oxytocin för att sätta i gång en förlossning och starta andningen, men hos de tre procent av däggdjursarterna som lever i parrelationer används hormonet också för att skapa en bindning mellan vuxna individer. Det frigörs vid beröring och är starkt knutet till sexuell lust. Ulf Ellervik menar att det är troligt att oxytocin frigörs även vid kyssar.
– Men man måste ha en relation till och gilla personen man är nära för att oxytocin ska frigöras. Det handlar om ett slags anknytning och kan alltså vara ett sätt att behålla en kärleksrelation.
Karin Skagerberg
Artikeln publicerades ursprungligen i Modern Psykologi 8/2013. Beställ hela tidningen här: Pappersutgåva | För dator/läsplatta/smartphone.