En levande själ blir film

Text:

Möt Henry Moore Selder, regissören bakom filmatiseringen av En levande själ som visas på Göteborgs filmfestival.

Regissören Henry Moore Selder har alltid varit intresserad av science fiction. I tolvårsåldern fann han En levande själ i sina föräldrars bokhylla.
– Sedan har jag återkommit till boken då och då.
När SVT utlyste ett stipendium för kortfilm med temat samtiden.nu dök historien upp hos honom.
– Boken har 30 år på nacken, men i dag har temat ökad aktualitet, säger han. Det pågår till exempel forskningsprojekt där man försöker rekonstruera en mänsklig hjärna genom dataprogram. Vad händer om man i samband med detta också skapar någon form av medvetande? Hur kommer det här medvetandet att förhålla sig till människor eller det faktum att det är framställt på arti­ficiell väg?
Inom science fiction finns det en stereotyp av en levande hjärna i en glasburk, men hjärnan i burken är oftast ond och alienerande. Därför blev den stora utmaningen för Henry Moore Selder att ta hjärnans perspektiv och få betraktaren att identifiera sig med Ypsilon.
– Det finns något allmänmänskligt i Ypsilons sökande efter ett jag. Boken framställer dessutom detta på ett väldigt rakt och osentimentalt sätt och det tilltalet vill jag förvalta i filmen.

En levande själ
visas på Göteborgs filmfestival som pågår 24 januari–3 februari. Se trailern här.

 Läs Lotten Wiklunds porträtt av PC Jersild i Modern Psykologi 1/2014. Beställ hela tidningen här: Pappersutgåva | För dator/läsplatta/smartphone.