Välkommen till djungeln

Text:

Foto: Amy Öström


År 2000 debuterade filmaren Linda Västrik med dokumentären Pappa och jag. När filmen var klar reste Linda på egen hand till djungeln i Kongo-Brazzaville. Där kom hon i kontakt med pygméfolket aka, som hon sedan dess levt tillsammans med periodvis. Nu har det resulterat i dokumentären De dansande andarnas skog.
Vad fick dig att söka dig dit?
– Jag har alltid älskat naturen. I det här området finns det, till skillnad från vår nordiska natur, så mycket djur och människor. Man är aldrig ensam. Jag ville ha en relation till den sortens natur.
Vad har det gjort med dig?
– Kongo-Brazzaville är ett efterkrigsland där allt handlar om att överleva – man kan bli dödad för ett par skor. Det är trettio dagars promenad i väglöst land till närmsta sjukhus. Det är svindlande att vara på en plats där du är fullkomligt hjälplös på egen hand. Jag var tvungen att ha hårda rutiner för att inte utsätta mig eller mitt filmteam för fara. Aldrig bära kontanter, dricka alkohol eller låta sig mutas.
Vad har du lärt dig?
– Att lita på människor, att om jag kommunicerar vem jag är så är medmänskligheten nästan alltid så stark att den vinner. Att leva så här har gett mig ökad acceptans för mina egna och andras känslor.

De dansande andarnas skog har biopremiär den 29 november.
Artikeln är tidigare publicerad i Modern Psykologi 2/2013. Beställ: Pappersutgåva | För dator/läsplatta/smartphone.