Dödlig bieffekt i läkemedelsthrillern Side effects

Roony Mara spelar Emily Taylor, som provar en ny medicin mot depression. Foto: Barry Wetcher/Happy Pill Distribution, LLC.[/caption]
Den amerikanske regissören Steven Soderberghs film är en kalldusch i lögner, skumma uppgörelser och – psykofarmaka.
Text: Anette Lindh
I Side effects får vi följa den deprimerade Emily Taylor (Roony Mara), som efter att ha kört sin bil in i en vägg hamnar i psykiatern Jonathan Banks (Jude Law) vård. Han låter henne testa Ablixa, ett preparat som just kommit ut på marknaden. Den nya medicinen ger Emily livslusten tillbaka, men den har en obehaglig biverkan: sömngång.
Under en sovande episod hugger Emily ihjäl sin make. Eftersom hon inte minns någonting av det inträffade slipper hon fängelse, på villkor att hon läggs in på en psykiatrisk klinik. Jonathan får i sin tur dras med konsekvenserna av att ha skrivit ut ett potentiellt farligt läkemedel. Dessutom börjar han misstänka att Emily ljuger.
Side effects är en klassisk thriller, men i fokus finns dock hela tiden medicinen Ablixa, som till en början pekas ut som boven i dramat. Filmen igenom syns den i reklamsekvenser, där kvinnor får sina ansikten upplysta av ett slags glorior.
Ablixa finns inte i verkligheten, men när Side effects gick upp på amerikanska biografer skapade filmbolaget en fejkad webbplats för produkten. Där erbjuds bland annat ett depressionstest med doktor Jonathan Banks. För varje ja-svar på frågor som ”Har du funderat på att skada dig själv?” tittar läkaren dig djupt i ögonen och säger att en dos Ablixa vore att föredra. Ett tag lanserades även koppar, paraplyn och sportflaskor med medicinens logotyp.
I ett första skede verkade det, åtminstone i USA, råda viss förvirring om huruvida Ablixa  var en autentisk produkt eller inte. Det är dessutom oklart om sajten bara är en trailer för filmen, eller om den även vill öppna för en diskussion om läkemedelsindustrin. Avgör själv på www.tryablixa.com.

Text: