Varför jobba?

Ana Udovics artikel finns även i det senaste numret av Modern Psykologi (2/2013).
Ana Udovics artikel finns även i det senaste numret av Modern Psykologi (2/2013).

Är behovet att förvärvsarbeta en av vårt samhälles största livslögner? Enligt sociologen Roland Paulsen behöver vi i Sverige egentligen bara jobba halvtid.

Text: Ana Udovic

Med undantag av några år under industrialismens hårdaste dagar har vi aldrig arbetat så många timmar som i dag. Detta trots att tekniken har ersatt mycket av det som tidigare gjordes av människor. Det en person producerar i dag, krävdes det tjugo personer för att tillverka på 1800-talet. Och tillväxten har knappast minskat under tiden. När livsmedelsjätten Ica på 1990-talet införde ett nytt datainventeringssystem kunde 30 procent av arbetsstyrkan sparkas, samtidigt som vinsten ökade med 15 procent. När ABB under samma årtionde sade upp 50 000 personer gick omsättningen upp med 60 procent.

Så pengarna finns, även om arbetsuppgifterna minskar.
– På 1950-talet menade man att full sysselsättning rådde om vi hade 3 procents arbetslöshet, men i dag räknar man 5–6 procents arbetslöshet som full sysselsättning, säger Roland Paulsen, sociolog vid Uppsala universitet.

Att politikerna talar om att ”skapa” arbete borde väcka en del frågetecken, tycker han. Men varken högern, vänstern, facket eller arbetsgivarna ifrågasätter arbetslinjen. Ingen tar upp att det vi gjorde förr – arbetade för att skapa tillväxt – i dag har vänts till att vi använder tillväxten för att skapa arbete.

I sin bok Arbetssamhället: Hur arbetet överlevde teknologin visar han att 4–5 timmars arbete per dag skulle räcka för att producera allt som samhället behöver för att välståndet ska bestå. Så varför arbetar vi då så mycket?

Svaret är ideologiskt, menar Paulsen. På 1800-talet beskrevs arbetet som en plåga, och fint folk arbetade inte. I dag ses det i stället som en dygd. 1900-talsidealet var den skötsamme arbetaren, och på 2000-talet värdesätts den driftige entreprenören. Frågan är bara vilka som uppfyller dagens ideal. I undersökningar anger bara 25 procent att arbetet ger dem en hög tillfredsställelse, och 66 procent svarar att de skulle säga upp sig ifall de vann på lotto (på 1950-talet var det bara 50 procent som svarade samma sak).
– Vi jobbar främst för att få lön. När människor får ranka vad som är viktigast, hamnar familj, vänner och fritidsintressen högre än jobbet på listan, säger Roland Paulsen.

Många som befinner sig på jobbet 40 timmar i veckan har inte särskilt mycket att göra där. Om det var så att vi hade arbetsuppgifter att utföra hela tiden så skulle det ju vara omöjligt att skicka privata mejl, fika, sitta på meningslösa möten, surfa på Facebook och ägna sig åt strategiska maktspel, menar Roland Paulsen (en undersökning på irländska företag visade att en timmes arbetstid per dag och anställd gick åt till intriger).
– Människor vet att allt de gör på jobbet inte är arbete. Sedan hittar de motiveringar till att det är så, som att det behövs rekreation för att bli mer produktiv i längden.

Att låtsas är en del av spelet.
– Det handlar om att framstå som en person med entreprenörsanda, oavsett om man kommer från en bemanningsfirma eller är fast anställd, säger Roland Paulsen, som är övertygad om att det får negativa effekter att ägna så mycket tid åt att framstå som den driftiga person man kanske inte är, innerst inne.

Men den mer otäcka lögnen uppstår enligt Paulsen när myndigheter och politiker inte erkänner att det inte behövs lika många anställda längre. I stället låter man de arbetslösa känna sig personligen ansvariga, och tvingar dem att gå menlösa kurser i hur man skriver cv eller bokar in dem hos en jobbcoach.
– Även som arbetslös måste du vara med och låtsas – annars får du inte några pengar, säger Roland Paulsen.

Vad skulle vi då göra med tiden, om vi bara jobbade hälften så mycket som i dag?
– Till en början tror jag inte att det skulle vara särskilt uppskattat, säger Roland Paulsen.

Jämför man de två stora grupper i samhället som inte behöver arbeta – pensionärer och barn – är barnen ofta mycket bättre på att följa sin spontanitet, hitta lusten och vara i nuet.
– Många som går i pension vittnar om en tuff första period. Om man i många år har blivit bra på att sätta sin egen vilja inom parentes för att i stället följa en extern makt och norm – då är det svårt att hitta den där spontaniteten igen, säger Roland Paulsen.

Men så småningom skulle det förändras, tror han.
– Kanske skulle vi ägna mer tid åt konstnärligt skapande. Jag tror att det skulle få oförutsägbara konsekvenser för kulturlivet, öppna för en stor kreativ potential. Men man vet aldrig, lika väl som vi får en ny Albert Einstein och en ny Leonardo da Vinci kan det bli så att folk börjar spela mer dataspel eller meditera, säger Roland Paulsen och tillägger att han inte tycker att det spelar någon roll vad människor tar sig för.
– Att minska arbetstvånget är ett fullgott mål i sig, tycker jag.

Ana Udovic är frilans­journalist.
Läs mer: Roland Paulsen: Arbetssamhället (Gleerups 2010)

Beställ Modern Psykologi 2/2013 på papper / för läsplatta och dator.

60 kommentarer

  1. Vem betalar för utvecklingen av tekniken? Vad kostar maskinerna som gör jobbet? Vem plockar upp varor i affären, sköter sophämtning, kör bussen, underhåller din bostad etc etc. Arbetsuppgifter som faktiskt måste utföras.

   Gilla

   1. Agneta, allt du skriver är förstås med i kalkylen till att vi skulle kunna halvera arbetstiden med dagens tekniska framsteg. Detta är inte en lat mans gissning på något sätt.

    Gilla

 1. Är det ett problem om man vill jobba mindre idag? Jag jobbar själv halvtid och har pengar så det räcker för min nivå av ”välstånd”.

  Gilla

  1. Jag jobbar också deltid o trivs bra med det, men kan oroa mig för pensionen trots att jag är bara 32 år…

   Gilla

   1. Jag me. Jobbar deltid just nu. Är 31 och tänker lite på pensionen 🙂 Men håller på att starta eget, hoppas det funkar bra så jag kan göra ett eget sparande då

    Gilla

 2. Rappakalja från en personer som inte förstår. Men visst, det är underbart att människor efterfrågar arbetslöshet och en återgång till en standard från ww2.

  Gilla

  1. Men hallå! Samhället har ju förändrats! Skall vi SKAPA jobb som inte behövs, menar du, och fortsätta den här lögnen? Varför skulle standarden i samhället MINSKA om arbetslösa fick vara ifred istället för att gå dyra och meningslösa kurser? Alla nya jobb-coachers jobb är t.ex HELT konstruerade och visar ingen statistik över mindre arbetslöshet! Det är sjaälvklart att det finns saker i samhället som behövs göras och d¨skall det skapas jbb av DESSA, inte konstruerade jobb för att det skall se bra ut i arbetslinjens statistik. Som ändå ser ut som skit ju! Det skulle ju bli sådan arbetsbrist när 40-talisterna gick i pension, alla vi andra skulle få jobb. Så blev det INTE! Är det de arbetslösas fel att inga jobb finns och i så fall skall vi HITTA PÅ jobb som inte bidrar med någonting mer än statistik? Om du inte VET det så startades den industriella revolutionen för att människor skulle få mer tid för varandra, inte för att vi skulle få mindre tid för varandra och fram för allt inte för att ett samhälle där det inte finns BEHOV skall straffa arbetslösa!

   Gilla

 3. Fantastiskt artikel! Efter flera olika typer erfarenheter inom arbetslivet är jag också enig om att kortare arbetstid skulle medföra mycket stora fördelar, så som bättre fokus och mindre slö-tid som nämns i artikeln.

  Gilla

 4. Räknaut hur mycket du lägger på nöjen VS det du måste ha för att leva. Det vill säga Mat, tak över huvudet, A-kassa. Allt annat är nöjen och dom flesta lever slössamnt så det är vulgärt. Ju rikare folk är ju värre är det där det bara finns en massa måsten där alla bara vill ha nytt nytt nytt. Där man ser ner på folk som vill ha det som är begagnat eller lite trasigt… Dom förstår inte ens varför 🙂

  Själv lappar och lagar jag allt inte för att jag måste. Jag tycker att det är roligt. Pengar det ser jag som möjlighet ett ta ut ledig tid. Har så jag kan ta ledigt i ett år nu minst men tar det när jag blir äldre. har en kompis som kallar den där sparade pengen för fuckoffpeng!!!

  Men jag vet att en stor del av er lever under en massa jävla måsten så det sticker upp ur halsen på er…Det är bara ny bil, Ny telefon, Nya vinter och vårkläder, Nytt modekök. Sitter och glor hela dagarna på nätet om vad ni skall shoppa för på jobbet jobbar ni ju inte på riktigt.

  Själv är jag glad om det är soligt eller som den dan jag hittade en brödrost i grovsoprummet… ja då var jag riktigt glad.

  Sitter och ler och tänker på er som säger att det går inte 🙂

  Gilla

 5. Fantastiskt bra skrivet! En ny vinkel på saker jag gått och grubblat på i stort sett sen jag började arbeta. Snart kan läkare och chaufförer ersättas av datorer, två potentiella utvecklingar som kan få en fantastisk effekt på samhället. Samhället behöver utvecklas bortom den form av arbete vi har idag, och det ska bli intressant och se hur det sker.

  Gilla

 6. Rappakalja från en person som inte förstå, kommenterade någon överlägset – utan att på något sätt argumentera för sin sak.
  Ja, det känner vi igen.
  Totalt förnekande. Det är en icke-fråga. Spring nu bara vidare i ekorrhjulet, och försök hålla illusionen om evig tillväxt vid liv. Konsumera-mera.

  Tack och lov finns det även andra medvetna och pålästa debattörer.
  Noam Chomsky:
  ”Det var en tid av folklig aktivism då unga människor testade nya saker och experimenterade; det har kallats ”den bekymmersamma tiden”. ”Bekymren” handlar om att denna tid gjorde detta land mycket mer civiliserat: vi fick medborgarrättsrörelsen, kvinnorörelsen, miljöintresset, motståndet mot aggression.
  Men detta orsakade mycket oro i vissa läger därför att det blev svårare att kontrollera människor. Människor förväntas vara passiva och apatiska och göra som de blir tillsagda av ansvariga personer med makt. Det är en elitistisk ideologi som rör sig över hela det politiska spektrat, från liberaler till leninister är det i väsentligt avseende samma ideologi: människor är för dumma och okunniga för att göra saker på egen hand så, för deras egen skull, måste vi kontrollera dem.”

  http://www.fria.nu/artikel/96735#ixzz2MhdQ8T6u

  Gilla

 7. En reservation dock… det finns det ju dom som är tvungna att nästan arbeta ihjäl sig på våra arbetsplatser medans andra går på sparlåga. Finns några seriösa alternativ till den ekonomi som stressar sönder människors hälsa och psyken varenda gång det kräver större uppoffringar av oss för att generera vinster till betydligt färre tills det kollapsar av sin egen tyngd med oss under. Oftast reser vi oss igen för att i samma hjulspår jäkta till nästa kollaps… minnet är kort.

  Annars så bör ju varken arbete, tillväxt eller välstånd motarbetas men vore det inte bättre att börja dela på det lite mer broderligt och skulle inte våra arbetsdagar kunna förkortas drastiskt då?
  Samhället har ju förändrats drastiskt sen vi införde åttatimmarsdagen… industrier flyttas utomlands eller automatiseras, yrken försvinner, fler blir arbetslösa.Vår åttatimmarsdag verkar vara en religion som inte får ifrågasättas ur någon aspekt och på sin fritid orkar man inte med mer stimulans än att somna eller supa framför tv:n beroende på om det är vardag eller helg.

  Gilla

 8. För varje jobb som skapas tack vare teknikutvecklingen, så försvinner 10 !! Och det är ändå bara hur det ser ut idag. Utvecklingen går väldigt snabbt, och inom något eller några få år kanske siffrorna är 1/15 eller 1/20.

  Det är väldigt små skillnader på den arbetspolitik, eller politiken över huvud taget, som idag kan genomföras oavsett vänster- eller högerstyre. De olika falangerna kan inte längre genomföra en politik som räddar det monetära systemet. Hur politikerna än gör, kommer arbetslösheten stiga (åtminstone i långa loppet). De kan inte satsa sig ur krisen, och de kan inte heller spara sig ur krisen. Automatiseringen kommer kraftigt öka, vilket vårt system inte längre klarar av att hantera (pga att automatiseringen skapar nu ökad arbetslöshet).

  Politik fungerar inte längre – och det beror på att vårt nuvarande samhällssystem, det monetära systemet, inte fungerar längre – pga avstannad naturlig tillväxt. Utan ständig tillväxt fungerar inte detta system enligt hur det är skapat att fungera, oavsett om det heter kommunism, kapitalism osv. Alla dessa syskon-förgreningar ingår alla i det monetära systemet.De styrande (politikerna) kommer desperat försöka rädda ett för länge sedan förlorat system (samt försöka rädda/behålla deras gynsamma förmåner), genom att vi ska tvingas jobba/slava mer. Som om de flesta inte redan var slutkörda, sönderstressade och värre är; de flesta kommer dö på grund av stressen (ja, även Dina barn kommer drabbas, givetvis).

  I samband med hur tekniken utvecklas kommer behovet av mänsklig arbetskraft minskas. Detta skapar en allvarlig konflikt, som bevisar falskheten i ett monetärt system. För mänsklig anställning konkurrerar med teknisk utveckling. Eftersom industrin prioriterar vinst kommer folk att ersättas av maskiner.
  Vi har tekniken och kunnandet för att tex kunna skapa tåg som med rörbaserad maglev kan resa upp till 6400 km/h i ett friktionsfritt rör som kan gå över land eller under vatten. Tänk att kunna resa till andra sidan jorden på ca 4 timmar! Vi skulle kunna göra detta nu, om vi inte hindrades av den förlamande vinststrukturen.

  Gilla

 9. Bra och tänkvärd artikel! Ja, det är verkligen som att man har glömt att jobbet ska formas utifrån nödvändighet. Tillväxten ska vara ett medel, inte ett mål. Målet skall vara att så många som möjligt ska kunna ha det så bra som möjligt. Tanken är inte att vi ska leva för att jobba utan att vi ska jobba för att leva. När glömde man egentligen bort det?

  Gilla

 10. Svamlig krönika tycker jag.

  De som arbetar på några av våra största arbetsplatser (vård, omsorg, skola och tillverkningsindustri) har nog svårt att känna igen sig i att man ”inte har särskilt mycket att göra där” om dagarna. Tror dessutom inte att många skulle hålla med om att man skulle kunna kapa en timme av arbetsdagen om man bara skippade alla onödiga möten samt allt maktspel och intrigerande man tydligen ägnar sig åt.

  Det resultat som en arbetande person åstadkommer idag krävde för bara något tiotal år sedan flera personers arbetsinsats, en utveckling som drivs på av teknik och effektivare arbetsmetoder. Hur kommer framtiden att se ut? Enligt krönikörens resonemang skulle 94% av den arbetsföra befolkningen till slut vara på arbetet 8 timmar per dag men bara jobba några minuter för att resterande tid kolla blocket, skicka privata mail och intrigera i största allmänhet.

  En något mer realistisk spaning är nog att allt färre kommer åstadkomma allt mer vilket gör att färre personer behöver anställas. Har vi otur kommer då arbetslösheten vid ”full sysselsättning” stiga tills systemet kollapsar under sin egen tyngd.

  Gilla

  1. ‘De som arbetar på några av våra största arbetsplatser (vård, omsorg, skola och tillverkningsindustri) har nog svårt att känna igen sig i att man ”inte har särskilt mycket att göra där” om dagarna’

   Vård, omsorg, skola och tillverkningsindustri är ju typiska ställen där besparingar konstant görs. Inom dom områdena kan resultatet bli det omvända, att dom som jobbar kvar och inte får gå istället får mer att göra. Men det finns dock absolut flertalet industrijobb (åtminstone) som är väldigt slappa. Sen finns det något viktigt att tänka på, bara för att person inte känner igen sig i att ha lite att göra betyder inte att det är så.

   Jag tror att vi som människor har en tendens att tro att vi behövs mer än vi gör på jobbet. Och då sysselsätter vi oss själva eller på chefs order gärna med onödiga uppgifter, eftersom vi ändå ska vara kvar våra 8 timmar på plats.

   Jag ska göra ett experiment nu och testa jobba 4-6 timmar om dagen, se om min produktivitet sjunker något; efter en dags testning finns det inga direkta tecken på det.

   Gilla

  2. Average Joe, Det system som då kollapsar är då just det som vi inte behöver: det som underhåller tillväxthelvetet och som fortsätter att låta s k ekonomer benämna den orhörda misshushållning med vår planets flora och fauna som skyfflar kol på den brasan ‘ekonomisk’ – vilket ju för varje själständigt tänkande individ egentligen är skrattretande i all sin tragik.

   Gilla

  3. Tack för första verklighetsanknutna inlägget i denna debatten, som för all del är väldigt intressant. Frågan om tillgången på arbete är ju i högsta grad befogad. Tack och lov är människor olika med olika incitament till arbete, personlig utveckling och ekonomi. Jag kan tänka mig att vissa människor helst skulle softa istället för att arbeta – särskilt de som i sitt yrke har meningslösa möten, hinner slösurfa etc. Min firma har å andra sidan väldigt hög debiteringsgrad och vi hinner inte ta hälften av alla uppdrag som finns i vår närhet. Märkligt att vi med nämnda höga arbetslöshet då inte lyckas rekrytera nya medarbetare. Arbetsförmedlingar och rekryteringsföretag kan inte förmedla rätt kompetens.

   Effektivisering och automation är en nödvändig del av all verksamhet, vinstdrivande eller ej. Denna utveckling har förstås pågått sedan urminnes tider, då människan till sin natur strävar efter att rationalisera. Och rationaliseringar leder oftast till att tjänster försvinner, det är svårt att motsäga. Men den som påstår att de flesta jobb präglas av improduktivitet borde göra några studiebesök på riktiga arbetsplatser.

   Begreppet ”ekonomisk tillväxt” är däremot något vi borde fundera över, då moder jord knappast klarar några ytterligare påfrestningar. Men det är en annan debatt.

   Gilla

   1. Nej det är inte en annan fråga. Både fördelningen av värdet av den tillväxt som skapas och priset för den är i högsta grad samma fråga som den om ”skapade” arbeten.

    Men balansen häruti ligger mellan egoism och altruism, mellan liberalism och socialism, mellan undvikande och ambivalens. Och man kan konstatera att makt och tillgångar koncentreras till en allt mindre andel av jorden befolkning. Man kan konstatera att när några få blir tio gånger rikare så blir många dubbelt så rika och tillväxten har samtidigt ökat med bara fem procent. Man kan konstatera att många är arbetslösa, många gör meningslösa saker på sitt arbete, många sliter ut sig för någon annans förtjänst. Och hur mycket av det som produceras och sliter på jord och människor, hur stor del av detta tillfredställer verkliga behov snarare än tomma begär?

    Att arbeta är fint är den allmäna moralen, men det är sorgligt naivt och föreklat.

    Gilla

 11. Pingback: En Filosofs Dagbok
 12. Det här är det bästa jag läst på länge, äntligen någon som skriver något vettigt. Tack Ana! Och tack till Roland Paulsen för en underbar teori… tänk om man kunde förändra samhället till det? Suck! Känns lite höpplöst med tanke på hur vårt land ser ut och fungerar idag…

  Gilla

 13. Sååå bra! Kunde inte hålla med mer! Mindra arbete – mer kreativitet. Med teknologin klarar vi oss ändå. SÅ lustigt att skapa arbete – vi borde med hjälp av teknologin skapa fritid!

  Gilla

 14. Att detta aldrig pratas om i media är ju sjukt. Det stämmer ju fullständigt att vi inte behöver arbeta lika mycket längre. Vilket borde vara en bra sak, men problemet blir att fördelningsmekanismen av kapital slutar att fungera. Sedan 70 talet har allt mera pengar gått till kapitalägarna, vilket är en naturlig del av marknadsekonomin. När arbetarna var viktigare för produktionen på säg 50 talet, var de i en position där de kunde ställa lönekrav på företagen och andelen vinstandelen spridas ut till de anställda.

  Liberalismen och kapitalismen har varit helt nödvändig för att komma dit vi är idag och har gett en otrolig tillväxt och teknisk innovation ända sedan industriella revolutionen. Frågan är om vi nu inte har gått in i ett paradigmskifte där mekanismerna av dessa ideologier ställs på sin spets. Om männsikor inte i samma utsträckning behövs längre för att producera varor, hur sprids då pengarna? Vilka ska konsumera varorna om konsumenterna inte har pengar? Om vi utökar bidragssystemet för att folk ska kunna leva drägligt, hur känner då sig de som har ett jobb när de får bära en allt större ansvar? Jag har inga svar på dessa frågor och jag har heller inte läst någon eller sett någon agera efter dessa faktum. Jag tror inte vi lever i en tillfällig kris utan en mycket långdraget förfall av världen hur den ser ut idag.

  Gilla

 15. Jag, som nu är fritidsforskare, skulle gärna ha jobbat mindre,halvtid men var kommer pengarna ifrån då? Jag skulle gärna ha jobbat halvtid med heltidslön!! Tänk! Med de oerhörda summor som vissa boenden kostar och barn kostar, var ska pengarna då komma in. Med normala löner behövs 2 löner för att klara hus och hem idag. Hur många vill gå ner i standard, inte många tror jag!! Den tyvärr lite nya till viss del orealistiska ” gröna vågen” låter bra, men i praktiken?? Fram för åtminsone 6 tim arbetsdag med full lön!!
  Kommer vi dit kommer vi långt!!
  Sen är det KUL att jobba i ett roligt yrke inte att förglömma!!
  Tack för ordet!

  Gilla

  1. Mja, lite negativ är du nog allt nu.

   Att gå ned i standard skulle innebära ett sämre liv menar du? Trots att du i och med det skulle få mer tid med din familj? Det låter som något fantastiskt i mina öron, och oftast snackar vi inte stora uppoffringar. Jag kan tipsa om http://www.mrmoneymustache.com, där diskuterar han exakt det här ämnet och sticker hål på många myter.

   Sen om ni behöver två löner för att klara er så är det ju val ni har gjort, man kan klara sig på betydligt mindre, men det kan ta emot att inse det.

   Gilla

 16. En sak till, har personen som skrivit detta sett hur människor i vården och övrig offentlig sektor jobbar!! Dom jobbar massor till dåliga löner, skulle dom då kunna gå ner i lön och ”arbeta” konstnärligt?? Det finns nåt som heter hyra och mat, och så är det för domflesta medelklassare i Sverige.

  Gilla

  1. Tänk om, tänk rätt.
   Om de som sitter i toppen av systemet kan ta ut över 80% av vinsten så ska du nog se att det finns utrymme att höja lönerna lite, reallönerna för vanliga arbetare har ju stått still sedan 1990. Om lönerna steg lite så fick vi också lite mer skattepengar att satsa på områden som skola och omsorg.

   Gilla

 17. Vill också tillägga, alla med enormt mycket övertid pga neddragningar. När det gäller vård, skola osv – kortare tid och anställ fler. Många utslitna och sjuka pga övertid, för lite personal, inga vikarier vid sjukdom.Istället arbeta när man är sjuk, förvärras och blir kroniskt eller sämre pga utebliven vila. Det är tyvärr stor skillnad att bo 1 eller 2 st. Hyra,el, tele, försäkringar osv blir ju hälten när man delar på kostnaden. Läste för länge sen norskt författare. Arbeta mindre – lev mer. Han sålde bilen, cyklade, arbetade 6 tim och hade samma ekonomi.

  Gilla

 18. Pingback: boktips |
 19. Reblogga detta på Lina Marie Iréne's Blog och kommenterade:
  Jaa, jag håller med, måste vi verkligen jobba så mycket? Och vilket jobb är egentligen viktigast? Många som jobbar volontärt tex för Djurens rätt, Rädda barnen, greenpeace osv. gör ju mer förbättringar för världen än de som har ett ”vanligt hederligt” jobb! Eller vad tycker ni? Kommentera!

  Gilla

  1. Vi har inte råd med arbetstidsförkortning, påstår Gerd, och demonstrerar därmed att det är svårt att bryta gamla tankemönster.
   Om vi beskattade de 10 (tio) rikaste i vårt land med en förmögenhetsskatt om 1, 2 % så skulle det räcka för att ge alla medborgare fri tandvård (ca 12 miljarder skulle det kosta).
   Nio miljoner människor skulle bli överlyckliga, och tio personer skulle svälta ihjäl eller fly landet om man får tro den liberala ideologin.
   Men skatt handlar om att omfördela från de rikaste till de fattigaste – det är själva grunden för ett samhälle.
   Så att påstå att vi inte har råd är att schavottera med sin okunskap i ekonomi.

   Gilla

   1. Wow! Ja ekonomi är en vetenskap jag behöver lära mig mer om också, håller med om att grunden för och meningen med, ett samhälle är att förbättra för de fattigaste och ta ner de rikaste på jorden. 😉 Inte genom bidrag och sån skit, utan genom rätt lön för jobbet! Ingen förtjänar att ha en miljon över varje år… eller vilka summor det nu är, jag är som sagt dålig koll på ekonomin. Måste nog gå en kurs i samhällsekonomi! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s