Camilla Henemark planerade att ta sitt liv: ”Jag satte en deadline”

Text:


Ditt liv gick på räls fram till 2003–2004. Vad hände då?
– Det var flera faktorer, bland annat en journalist som bestämde sig för att sprida falska uppgifter om mig. Jag jobbade med politik, satt i morgonsoffor och hade konferencierjobb, men plötsligt var jag persona non grata. Jag isolerade mig och började självmedicinera med alkohol.
– Utan inkomster blev jag tvungen att sälja min bostad. Jag ville fly från det liv jag hade, så jag började resa runt i världen och bränna alla mina pengar. Successivt tappade jag lusten att leva. Min plan på att ta livet av mig tog form och jag satte bokstavligen upp en deadline.
Vad fick dig att stanna upp?
– En gammal vän och musik­producent, Anders Glisén, kontaktade mig. Vi började samtala och jag blev alltmer öppen med min plan. Han var den ende som orkade  lyssna. Han fick mig att börja väga in andra alternativ än självmord.
Vad har du lärt dig?
– Att folk vill hjälpa, men att det finns lite stöd för anhöriga och vänner. När man mår dåligt är man väldigt självupptagen och avvisande. I dag saknas praktiska verktyg för att se signaler om psykisk ohälsa i tid. Det går alltför långt innan insatser sätts in.
Därför har Camilla Henemark och Anders Glisén startat I Care prevention, ett projekt med syfte att fånga upp psykisk ohälsa tidigt.
– Psykisk ohälsa omgärdas av mycket skam. Man måste våga söka hjälp.