De ångrar sitt könsbyte

[Ur Modern Psykologi #2/2010]

Marcus Lindeen har gjort en dokumentärfilm om att välja fel.

Ångermanland. Mikael (till vänster) och Orlando (till höger) hanterar sin ånger på helt olika sätt i Marcus Lindeens dokumentär. Foto: Erik Persson
Mikael (till vänster) och Orlando (till höger) hanterar sin ånger på helt olika sätt i Marcus Lindeens dokumentär. Foto: Erik Persson.

Mikael och Orlando föddes som män, vantrivdes i sitt kön och opererade om sig till kvinnor.
Nu ångrar de sig.
– Jag blev fascinerad av deras berättelser, inte för att de handlar om könsbyte som ämne, utan snarare om hur vi hanterar beslut som vi tagit, säger Marcus Lindeen.

I hans film Ångrarna möts Mikael och Orlando. De visar bilder för varandra och pratar om de val som de nu så innerligt önskar att de hade ogjorda.
– Jag jobbade på radion för några år sedan. Då intervjuade jag Mikael som jag trodde var ensam om att ångra något så drastiskt som ett könsbyte. Så jag blev väldigt förvånad när Orlando ringde. Då väcktes idén, berättar Marcus Lindeen.
För honom handlar filmen om tabut att välja fel.
– Man vill känna att man är en så lycklig person som möjligt. Och lycklig är man bara om man är tillfreds med sina val. Det skulle vara bättre om det fanns en mer tillåtande attityd, där man navigerar genom livet och misstag är en del av den resan.
Marcus Lindeen tycker att acceptansen för genomgripande förändringar i våra liv verkar stanna vid en identitetsresa.
– Vi accepterar att männi­skor kommer ut som homosexuella eller att man i medelåldern bestämmer sig för att bli mc-knutte. Alla tycker att det är så kul att han eller hon har hittat sin rätta identitet. Men vad händer om man gör ett så stort val och vill ändra sig en gång till? Får jag som homosexuell man komma ut en gång till och börja leva mitt liv med kvinnor. Jag tror att folk i min omgivning skulle reagera kraftfullt och kanske tycka att jag är förvirrad.
Orlando och Mikael hanterar sin ånger på olika sätt.
– Verkligen! Mikael är den som har valt den bittrare mer ältande vägen. Orlando lämnar bakom sig och blickar framåt.De hade också olika syn på identiteten. För Mikael är det viktigt att återvända och bli en riktig man. Orlando går vidare genom att acceptera att inte längre tillhöra något av könen. Nu ser han sig som det tredje könet.
Vad ångrar du själv?

– Jag är livrädd att ångra mig. Jag har mycket ångest innan jag gör stora val, för att jag ska ångra saker. Men precis som alla andra har jag något slags förnekelsemekanism. Man accepterar att man har gjort vissa val för att livet inte ska bli outhärdligt när man tänker på allt man skulle ha kunnat göra i stället för de saker man gjorde.
Ångrarna visades på Bio Rio i Stockholm 18-24 mars 2010 och i SVT sommaren 2010.
– Jonas Mattsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s